Behandling av godartet forstørrelse av prostata

Medisinsk behandling prostata

Prostatabeh300 minGodartet forstørrelse av prostata kan behandles på flere måter og som regel med godt resultat. Problemer med vannlatningen på grunn av prostata blir som regel et problem for de det gjelder og prostata behandling er nødvendig også ut ifra et generelt helsesynspunkt.

Valg behandling bestemmes av hvilke symptomer som foreligger, prostatas funksjon og hvor stort problemet er og oppleves av pasienten. Det er viktig å følge utviklingen slik at behandlingen kan justeres fortløpende. Behandlingen bestemmes av pasient og lege i samråd.

Behandling med medisin

Den enkleste formen for behandling er med medisiner. Er plagene moderate er det naturlig å forsøke dette først. Det har vært og er fortsatt mye forskning på medisinsk behandling av prostata, ikke minst siden dette gjelder svært mange personer over hele verden og derfor også er økonomisk interessant for de store legemiddelselskapene. Resultatet er flere nye medisiner som fungerer bra for mange.

Mange må operere

Den vanligste målet med en operasjon er å fjerne en del av prostatakjertelen slik at urineringen igjen kan foregå på en normal måte. Dette er i utgangspunktet en relativt enkel operasjon. Den utføres som kikkertoperasjon. Det minste inngrepet er å «skrape» bort en del av kjertelen, det er ofte tilstrekkelig. Er prostata blitt stor kan det være nødvendig med et større kirurgisk inngrep. De fleste trenger kun èn slik operasjon i livet.

Hvilke komplikasjoner risikerer du?

Cirka 80% av de som blir operert får ingen større komplikasjoner. De fleste får noe som heter bakrettet sædavgang. Det vil si at sæden ved utløsning ikke kommer direkte ut gjennom penis men går først inn i urinblæren og følger urinen ut ved vannlatning. Rundt 20-25 prosent får redusert potens og cirka èn prosent får problemer med lukkefunksjonen for urinrøret.

Flere nye typer behandling

Utviklingen går raskt innen medisin og med prostata er det intet unntak. Nye behandlingsmetoder det snakkes mye om nå er:

Bruk av laser

Ved hjelp av laserlys fjernes en del av prostatakjertelen. En kikkert med laser føres inn i urinrøret og laserlyset «brenner» bort en del av vevet.

Plassering av stent

Et stent er et slags rør som legges inn i urinrøret. Dermed presses prostata utover slik at det ikke lenger klemmer og stenger urinrøret. Et stent må skiftes med jevne mellomrom.

Bruk av termoterapi

Prostata kan også reduseres ved hjelp av å drepe cellene med varme. Vevet fjernes ikke, men blir mykere og presser ikke like hardt på. Den nødvendige temperaturen for en slik prosess er 45 grader og dette oppnås ved hjelp av laserlys og/eller radio-/mikrobølger.

Bruk av kateter

Kan en pasient av ulike grunner ikke bli operert er det en løsning å bruke kateter. Et kateter kan enten være permanent eller kun brukes når blæren skal tømmes. Dette er ikke den mest praktiske løsningen og det anbefales å ta operasjon om dette er mulig.

Behandlingsmetodene for godartet forstørrelse av prostata er i rask utvikling med det mål å redusere komplikasjoner og operere på en mer skånsom og enklere måte.

Denne artikkelen er kun en enkel gjennomgang og du må oppsøke din lege for en grundig utredning og analyse av dine prostataplager.

SB

You may also like...