Hårtap – hvorfor blir du tynnere i håret?

Hartap tynnere i haret 1

Hårtap

Hårtap (alopeci) er noe som rammer svært mange menn. Hele 70% blir tynnere i håret i løpet av livet. For de fleste av disse blir hårtapet synlig fra 35- 40 års alder. Noen få prosent opplever hårtap allerede i tyve årsalderen. De fleste blir ikke helt skallet.

Om håravfallet er et problem eller ikke blir opp til den enkelte, det gjelder å ta det på den rette måten. Det beste måten er kanskje å ikke legge så stor vekt på det og ta det som en mann og heller fremheve andre estetiske egenskaper. Holder man seg i god form, unngår å være likblek og i tillegg har et stort og varmt smil kompenserer man i rikt monn for hårtapet.

Men, hvilke er årsakene til at du blir tynnere i håret?

Din alder

Å miste hår er en naturlig del av aldringsprosessen, både for damer og menn. Etter hvert som årene går kommer det aldringstegn på mange måter, hårtap er ett av disse. Hårtap er ofte knyttet til endringer i hormonbalansen, noe mange opplever etter hvert som man blir eldre. I overgangsalderen vil endringer relatert til hormoner kunne gjøre at en blir tynnere i håret.

Arv og gener

Som far så sønn. Har din far (eller mor) anlegg for hårtap er det sannsynlig at du også vil oppleve det samme. Hårtapet skyldes ofte forstyrrelser i hormonene og/eller endringer i nivået av testosteron. Mange av disse endringene ligger i genene, dvs noe vi arver. Forskning viser at enkelte familier er mer utsatt for hårtap enn andre, noe altså genene er skyld i.

Sykdom og medisin

Enkelte medisiner provoserer frem hårtap. For kvinner kan langvarig bruk av p-piller føre til tynnere hår. Anabole steroider er en annen årsak. I tillegg kan medisiner mot sykdommer som diabetes, høyt blodtrykk og hjerteproblemer ha hårtap som bieffekt.

Dårlig mat og feil kosthold

Får du ikke i deg nok næringsstoffer kan det føre til at du mister hår. Har du et næringsmessig fattig kosthold vil mangel på proteiner, sink og jern ha negativ effekt. Dette kan blant annet føre til en for svak bekjempelse av frie radikaler. Mangel på disse stoffene fører til at kroppens kjemi fungerer dårligere noe som blant annet fører til at viktige næringsstoffer ikke når frem til hår og hårrot. Negativt er også et for stort inntak av fett (animalsk).

Alvorlige stresslidelser

Personer med høye nivåer av testosteron som følge av stress og uro vil kunne få flere helseproblemer, ett er svakere hårvekst. Hele balansen blir forstyrret og de enkelte delene av kroppen får ikke den tilførsel av næring som er nødvendig, inkludert en del av det som kan relateres til hårvekst.

Giftstoffer og stråling

Sterk eksponering av solstråler (UV) kan for enkelte føre til hårtap. Unngå å bli solbrent i hodebunnen, sørg for god beskyttelse. Bading i klorvann og eksponering for ulike giftstoffer og miljøforurensning er heller ikke positivt.

Det er altså mange potensielle årsaker til at man mister håret. Om disse faktorene virkelig fører til at man mister håret er veldig individuelt, men vil du gjøre det du kan for å unngå hårtap har du fått noen tips her.

SB

You may also like...