Prostata, typiske symptomer og problemer

Prostatasympt300 minDet er viktig å skille mellom godartet utvidelse av prostata og prostatakreft. Førstnevnte er en naturlig lidelse som rammer mange menn etterhvert som man blir eldre. Godartet utvidelse av prostata kan medføre flere små og store problemer men kan vanligvis behandles med suksess.

Prostatakreft er derimot en langt mer alvorlig tilstand. Alt ettersom hvilken type svulst og hvor langt den har utviklet seg er det mulig å behandle, ofte med prostataoperasjon, med ikke alltid forutsigbart utfall.

Hva er prostata?

Prostata er en liten kjertel (blærehalskjertelen) som produserer sædvæske (også kalt næringsveske). Under utløsning går denne væsken sammen sæden som kommer fra testiklene. Kjertelen er plassert rundt urinrøret nært urinblæren. Det er bare menn som har prostata. Prostatakjertelen vokser i løpet av puberteten seg til normal størrelse, men fortsetter for mange å vokse videre når man blir eldre.

Hvilke er symptomene på forstørret prostata?

Når prostataen vokser vil den som regel klemme til urinrøret slik at urinflyten blir hemmet. Dette fører til problemer med vannlatningen, noe som er hovedproblemet relatert til prostata.

Hvilke er de typiske symptomene på at prostata er blitt større?

  • Når behovet for urinlating melder seg vil du ha problemer med å få satt i gang urinstrålen, du vil men strålen uteblir.
  • Urinstrålen er tynn og med lite kraft. Dette kan føre til at strålen stopper opp og du må presse frem resten av urinen ved å starte flere ganger.
  • Når du er ferdig med å late vannet føler du at du ikke har fått tømt hele blæren.
  • Du man få smerter når du urinerer.
  • Du går ofte på toalettet på dagtid.
  • Du må stå opp for å tisse om natten, ofte flere ganger.
  • Dette er de typiske symptomene, men flere kan også skyldes andre helseproblemer. Har du slike symptomer må du oppsøke lege for å få utredet problemet.

Urinretensjon kan være alvorlig

Har størrelsen på prostata blitt så stor at det oppstår akutte problemer med vannlatingen oppstår en tilstand som kalles urinretensjon. Det betyr at man ikke klarer å tømme blæren, blæren fylles med urin og utvides. Resultatet er store smerter og fare for skader på blære og nyre. En slik tilstand må behandles umiddelbart med et kirurgisk inngrep.

En litt mildere form for urinretensjon er når blæren ikke tømmes skikkelig og det blir stadig mer urin igjen i etter vannlatingen. Det betyr at du alltid har en ganske full blære. Det vil igjen blant annet kunne medføre betennelse i blæren og blæresten.

Hvordan diagnosiseres utvidet prostata?

Diagnosen stilles av legen og selve prostata undersøkelsen er i første omgang enkel.

Det starter med at du må svare på en del spørsmål relatert til vannlatingen slik at legen kan danne seg et bilde at din situasjon. Hvilke plager har du, hvor ofte og hvor alvorlig. Dette foregår som oftest ved at pasienten fyller ut et spørreskjema.

I tillegg er det vanlig at legen kjenner på prostata. Dette er en enkel undersøkelse som utføres ved å føre en finger inn i endetarmen og kjenne etter om prostata har en unormal størrelse.

Urinprøve og blodprøve er også vanlig prosedyre for kartlegging av problemer med prostata.

Med alle disse data tilgjengelig vil legen stille en diagnose og eventuelt beslutte om det er nødvendig med videre undersøkelser eller ikke. Videre undersøkelser er utvidet blodprøve, ultralyd og røntgen.

Det er viktig at du oppsøker lege før problemene blir alvorlige. Da er det også større sjanse for en raskere og enklere behandling.

SB

You may also like...