Slik skaffer du deg nye venner?

Beard 2610261 1280 minAlle trenger venner og synes du at du har for få er det ikke for sent å gjøre noe med det. Nye venner finnes i utgangspunktet over alt, det gjelder bare å sette i gang, det er mange små ting du kan gjøre både for å finne, opprette kontakt og ikke minst utvikle vennskap.

Hvordan du får nye venner er ingen eksakt vitenskap og det finnes ingen perfekt oppskrift. Det handler om å legge forholdene til rette for å øke sannsynligheten. Jo flere du møter desto større er sjansen for å møte de riktige personene, og da går som regel resten av seg selv.

Ikke vær redd, kast deg ut i det

Hvor lett vi kommer i kontakt med nye folk avhenger mye av hvilken type vi er. En sjenert og sosialt usikker person vil som regel være mer alene og bruke mer tid og energi på nye vennskap enn en utadvent person som lettere etablerer kontakt og også som regel har en større omgangskrets rundt seg noe som også øker sjansen for å treffe «de rette».

Det er dermed ikke sagt at det å være utadvent automatisk betyr at du har mange gode venner, det finnes nok av eksempler på det motsatte.

Er du av den mer sjenerte typen er det viktig å bli godt kjent med seg selv og forstå årsakene til sjenerthet. Den bakenforliggende årsaken er som regel angst. Man er redd for hva andre personer synes om en selv, hvordan man gjør ting, hvordan man tar seg ut, hva skal man si osv. Gjør du deg mange tanker om slike ting vil du også bli mer forsiktig og sjenert. Det hele blir komplisert og vanskelig og det blir anstrengende å forholde seg til nye personer.

Det finnes ingen superoppskrift på hvordan man blir mindre sjenert, det er et eget tema som krever grundig gjennomgang. Men et godt råd er å spørre seg selv, hva er man egentlig redd for, hva er det verste som kan skje? Du må slutte å ta deg selv så høytidelig, mest sannsynlig er det ingen som bryr seg om hvordan du fremstår i det hele tatt.

Ikke jakt på bestemte egenskaper

Har du en lang kravliste og en profil på hvilke egenskaper en ny venn skal ha gjør du det litt vanskelig for deg selv. For det første er det umulig å si hvordan folk egentlig er og du risikerer og sortere bort potensielle venner altfor tidlig. Her ligger det også et element av angst, du vil at en person skal være på en bestemt måte for at du skal føle deg trygg. Det gjelder å senke skuldrene og la ting komme til deg. Ikke krev at det skal være venner for livet fra starten av, det vil vise seg etterhvert. En viss sortering er naturlig, men ikke overdriv. Det er så mye flott der ute som du ennå ikke har oppdaget.

Opp av sofaen!

En sikker oppskrift på ensomhet er å leve på en passiv måte hvor du stort sett sitter hjemme og holder på med dine egne ting, godt posisjonert midt i komfortsonen. Du må ut og hekte deg på de mulighetene som finnes. En smart ting er å melde seg inn i klubber hvor du kan dyrke egne interesser sammen med andre. Er du for eksempel interessert i fotografering vil et medlemskap i en lokal fotoklubb skaffe deg nye bekjente på et blunk.

Deltar du på 2-3-4 slike aktiviteter har du plutselig så mye å gjøre at du ikke rekker annet. Selv om du kanskje ikke finner en ny bestevenn sånn med en gang har du en flott omgangskrets å jobbe videre med, og sannsynligheten for at det utvikler seg gode vennskap er stor.

Kom deg opp av sofaen og ut blant folk!

Utnytt bekjentskapskretsen

Har du gamle venner og folk du kjenner fra før kan du ta kontakt med disse igjen. Du trenger ikke oppsøke hver enkelt på døren eller ringe. Bli venner på Facebook, send en tekstmelding, vis interesse for hva folk driver med, kommenter og del, det handler om kaste mange baller i luften.

Takk alltid ja til invitasjoner selv om det ikke er akkurat det du har lyst å gjøre. Du kan ikke være kresen.

En annen måte å nærme seg andre på er å hjelpe. Er det en person som åpenbart trenger hjelp til ett aller annet kan du tilby deg å bidra. Hjelper du for eksempel en bekjent å flytte blir du kanskje invitert på innflytningsfesten, du treffer venner av venner og kanskje finner du en tråd du kan nøste i. Jo flere slike situasjoner desto større sjanse.

Vis interesse

Er det noe som fungerer for å få venner er det å vise interesse for de du møter. For det første skiller du deg ut fra de fleste andre, folk flest er mest opptatt av å fortelle om seg selv og egne bragder framfor å høre på andre. For det andre blir den du hører på glad for at du viser interesse. Selvfølgelig kan du av og til møte personer som griper sjansen til å tømme seg helt når de endelig møter en person som gidder å høre på, men ikke vær redd for å risikere dette.

Ikke spill skuespill, vær deg selv

Er du deg selv vil du også fremstå mer ærlig og naturlig og den responsen du får vil være av bedre kvalitet. Det øker sannsynligheten for å bygge relasjoner med mer substans og som varer.

Ta vare på vennene

Hold kontakten og vis interesse for det som skjer i dine venners liv. Vennskap må stelles og tilføres energi skal de blomstre. Sosiale media er en fin måte å holde kontakten på. Det er så lett å legge inn en kommentar, dele og like og gi folk rundt deg oppmerksomhet.

Husk, det er summen av alt du gjør og energien du investerer som til slutt kommer til å skaffe deg nye og gode venner.

Lykke til !